ဓာတုပစၥည္း၊ ဓာတ္ေျမၾသဇာ မပါဘဲနဲ႔ အသားထူထူ၊ အေစ့နဲနဲ ႁပြတ္ခဲေနေအာင္ သီးေစခ်င္ရင္ ဒါေတြ လုပ္ရမယ္။
အေစ့ကို တစ္ရက္ ေနလွန္းၿပီးမွ ပ်ိဳးပင္ေဖာက္ပါ။ အဲ့ဒီပ်ိဳးပင္ေလး (၇-ရက္)ျပည့္တဲ့အခါ ခြဲစိုက္မယ့္ ေနရာကို
(၁) တြင္းဝ တစ္ေပ၊ အနက္တစ္ေပခြဲတူးၿပီး တြင္းထဲကို သစ္႐ြက္ေျခာက္ျဖစ္ေစ ေကာက္႐ိုးေျခာက္ျဖစ္ေစ ထည့္ၿပီးမီးရႈိ႕ပါ။ ႏွစ္ႀကိမ္ျပဳလုပ္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ျပာက်ၿပီးတာနဲ႔ တြင္းထဲကို ေရအျပည့္ေလာင္းၿပီး တစ္ညထားပါ။
(၂) အပင္စိုက္မယ့္ တြင္းေအာက္ေျခမွာ ထုံးမႈန္႔ငါးဆယ္သားခန္႔ ျဖဴးၿပီး ထုံးေပၚမွာ ေျမေဆြး လက္ငါးသစ္ခန္႔ ထည့္ပါ။
(၃) လၻက္ရည္ဆိုင္ေတြမွာ စြန္႔ပစ္ စုပုံထားၾကတဲ့ ႏွပ္ၿပီးသား အခ်ိဳေျခာက္ အဖတ္ေတြကိုယူ ႏြားေခ်းေျခာက္ႏွင့္ ဆတူ ေရာသမေမႊၿပီး တစ္ေနလွန္းပါ။ ၿပီးလွ်င္ တြင္းထဲသို႔ တစ္ထြာခန္႔ ထပ္ျဖည့္ပါ။ ၎အေပၚမွ ထပ္မံ၍ ေျမေဆြးအျပည့္ ထည့္လိုက္ၿပီး ပ်ိဳးပင္ကို စိုက္ပ်ိဳးပါ။
(၄) ပ်ိဳးပင္(၂-ေပ)ခန္႔ ႀကီးလာတဲ့အခါ အပင္ရင္းပတ္လည္ကို မီးဖိုကရတဲ့ ျပာမႈန္႔၊ မီးေသြးမႈန္႔ေတြကို အုံထားေပးပါ။ နံနက္ေစာေစာႏွင့္ ေနဝင္ၿပီးခ်ိန္၌ တစ္ေန႔ႏွစ္ႀကိမ္ ေရမွန္မွန္ ေလာင္းရပါမယ္။
မွတ္ခ်က္
အဝါေရာင္အသားရွိတဲ့ သေဘၤာသီးကို အနီေရာင္ျဖစ္ေစခ်င္ရင္ေတာ့ ေအာက္ေျခမွာ ျဖဴးထားတဲ့ ထုံးမႈန္႔ကို မီးေသြးအမႈန္႔နဲ႔ ဆတူေရာစပ္ၿပီး စိုက္ပါ။ ပက္ပက္စက္စက္ သီးပါသတဲ့။
Source : Thai Agriculture Magazine
[Unicode Version]
ဓာတုပစ္စည်း၊ ဓာတ်မြေသြဇာ မပါဘဲနဲ့ အသားထူထူ၊ အစေ့နဲနဲ ပြွတ်ခဲနေအောင် သီးစေချင်ရင် ဒါတွေ လုပ်ရမယ်။
အစေ့ကို တစ်ရက် နေလှန်းပြီးမှ ပျိုးပင်ဖောက်ပါ။ အဲ့ဒီပျိုးပင်လေး (၇-ရက်)ပြည့်တဲ့အခါ ခွဲစိုက်မယ့် နေရာကို
(၁) တွင်းဝ တစ်ပေ၊ အနက်တစ်ပေခွဲတူးပြီး တွင်းထဲကို သစ်ရွက်ခြောက်ဖြစ်စေ ကောက်ရိုးခြောက်ဖြစ်စေ ထည့်ပြီးမီးရှို့ပါ။ နှစ်ကြိမ်ပြုလုပ်ရန် လိုအပ်ပါသည်။ ပြာကျပြီးတာနဲ့ တွင်းထဲကို ရေအပြည့်လောင်းပြီး တစ်ညထားပါ။
(၂) အပင်စိုက်မယ့် တွင်းအောက်ခြေမှာ ထုံးမှုန့်ငါးဆယ်သားခန့် ဖြူးပြီး ထုံးပေါ်မှာ မြေဆွေး လက်ငါးသစ်ခန့် ထည့်ပါ။
(၃) လ်ဘက်ရည်ဆိုင်တွေမှာ စွန့်ပစ် စုပုံထားကြတဲ့ နှပ်ပြီးသား အချိုခြောက် အဖတ်တွေကိုယူ နွားချေးခြောက်နှင့် ဆတူ ရောသမမွှေပြီး တစ်နေလှန်းပါ။ ပြီးလျှင် တွင်းထဲသို့ တစ်ထွာခန့် ထပ်ဖြည့်ပါ။ ၎င်းအပေါ်မှ ထပ်မံ၍ မြေဆွေးအပြည့် ထည့်လိုက်ပြီး ပျိုးပင်ကို စိုက်ပျိုးပါ။
(၄) ပျိုးပင်(၂-ပေ)ခန့် ကြီးလာတဲ့အခါ အပင်ရင်းပတ်လည်ကို မီးဖိုကရတဲ့ ပြာမှုန့်၊ မီးသွေးမှုန့်တွေကို အုံထားပေးပါ။ နံနက်စောစောနှင့် နေဝင်ပြီးချိန်၌ တစ်နေ့နှစ်ကြိမ် ရေမှန်မှန် လောင်းရပါမယ်။
မှတ်ချက်
အဝါရောင်အသားရှိတဲ့ သငေ်္ဘာသီးကို အနီရောင်ဖြစ်စေချင်ရင်တော့ အောက်ခြေမှာ ဖြူးထားတဲ့ ထုံးမှုန့်ကို မီးသွေးအမှုန့်နဲ့ ဆတူရောစပ်ပြီး စိုက်ပါ။ ပက်ပက်စက်စက် သီးပါသတဲ့။
Source : Thai Agriculture Magazine